HR – kérdések állásinterjún

Posted on

Ezeket a kérdéseket főleg magamnak gyűjtöttem össze inspirációként (mert tudom, hogy nem tudok jól kérdezni). Viszont úgy gondolom, értékes lehet másoknak is, ezért tettem publikussá.
Viszont, túl összeszedett ahhoz, hogy ezt én írjam, így ezek valószínű mástól származnak, így a credit jár neki (csak nem tudom, hogy kinek…)

Kérdések a pozícióval kapcsolatban

“Hogy néz ki egy nap vagy hét ebben a pozícióban? Tudna mondani egy példát egy projektre, amin dolgoznék?”

Ez meglehetősen egyszerű. Nyilván szeretnéd tudni, hogy mik lesznek a napi/heti feladataid. Sok munka esetében nehéz ezt kőbe vésni, ezért készülj fel, hogy a válasz esetleg kicsit ködös lesz, de remélhetőleg elegendő ahhoz, hogy megérezd, neked való-e a pozíció.

“Mióta van ez a pozíció a cégnél? Esetleg újonnan jött létre? Ha nem, miért hagyta el az előző személy ezt a pozíciót?”

Előnyünkre válhat, ha ismerjük annak a pozíciónak a történetét, amelyre jelentkezünk. Ha új pozícióról van szó, esetlegesen lehetőséged lesz neked lefektetned az alapokat. Ha 5 év alatt 5 ember is elhagyta ezt a pozíciót, érdemes meggondolni, hogy te legyél-e a következő. Ezt a kérdést kicsit talán kellemetlennek érezheted megkérdezni, de szükséges, hogy tudd, milyen vállalati szerepbe kerülsz a pozíciód által. 

Kérdések a jövőről

“Van-e lehetőség előrelépésre vagy továbbképzésekre a cégnél?”

Ha a válasz nem, akkor rossz helyen vagy. Ha a válasz igen, legalább tudod, hogy mire kell törekedned, ráadásul jelzi az interjúztatónak, hogy ambiciózus vagy és nem félsz célokat kitűzni. 

“Van lehetőség, hogy kapjak egy mentort magam mellé?”

Ez egyénfüggő, van akinek nagyon fontos, hogy egy menedzser vagy vezető ott legyen számára és segítse őt a pozícióban is illetve a fejlődésben. Ez azt jelzi, hogy érdeklődsz a növekedés iránt a cégen belül.

Kérdések a sikerről

“Hogyan határozza meg a sikert ebben a pozícióban?”

Amikor az elvárások homályosak, visszajelzéseket nem kapunk, lehet, hogy olyan normákhoz tartjuk magunkat, amelyek létezéséről nem is tudunk. Pontosan tudnunk kell, hogy a cég szerint egy sikeres alkalmazott mit is fog elérni ebben a pozícióban. 

“Melyek ennek a pozíciónak a legfontosabb céljai az első hónapokban?”

Ez a fenti kérdés szoros velejárója. Az azonnali célok ismerete segít megbizonyosodni, hogy tényleg jó úton járunk-e, megtudhatjuk, hogy a cég elvárásai észszerűek-e ugyanis ha például túl sokat kérnek tőled az első hónapban, akkor az sajnálatos jele lehet a közelgő eseményeknek.

Kérdések a cégről

“Mi a vállalat 5 és 10 éves célja? “

Az interjúztató számára ez a kérdés azt mutatja, hogy gondolsz a jövőre és érdekel, hogy merre tart a cég. Számodra pedig egyértelmű képet ad arról, hogy egy olyan cégről van-e szó, ahova csatlakoznál vagy inkább nem.

“Milyen a vállalati kultúra? Szoktam a munkatársak együtt reggelizi? Vannak rendszeresen rendezvények a csapatok, munkavállalók számára? “

A “Milyen a vállalati kultúra?” kérdést sokszor látjuk az ilyen listákon, de önmagában homályos, ráadásul sok teret ad az interjúztató számára, így nehéz lesz válaszolnia. Ha konkrét kérdéseket teszel fel, konkrétabb válaszokat fogsz kapni. Kérdezhetsz a munka utáni tevékenységekről vagy a különböző projektek, csapatok közti együttműködésekről stb.

Kérdések az interjú legvégére

“Vannak aggályai a képesítéseimmel kapcsolatban?”

Ezt a kérdést nehéz lehet feltenni, de valójában éppen ezért fogsz jó értelemben kilógni a többi jelölt közül. Az interjúztató számára valószínűleg meglepetést fogsz okozni és remélhetőleg pozitív értelemben. Így ugyanis arra készteted őt, hogy őszinte gondolataikat kifejezzék az önéletrajzoddal kapcsolatosan. Ha fel is merülnek aggályok, remélhetőleg képes leszel arra, hogy megnyugtasd az interjúztatót arról, hogy igenis te vagy a megfelelő jelölt.

Hogyan zajlik a kiválasztási folyamat? Mi várható az interjú után?”

Mindig ez legyen az utolsó kérdésed. Ez egyszerű logisztikai célt szolgál és remélhetőleg körvonalazza, hogy lesz-e további interjú, van-e bármilyen egyéb feladat, amit meg kell tenned (pl. további tesztek) és, hogy mikorra számíthatsz