Előre szólok / utólag könnyű okosnak lenni…

Posted on

(Nem) látom a jövőt! Ugyanakkor vannak olyan dolgok, amiket vízionálok a jelen helyzet alapján.

Most 2022 első negyedévében aktuális téma a magyarországi parlamenti választások. Számomra is izgalmas, főleg online szempontból. Viszont, hogy ne azt kapjam meg, hogy “utólag könnyű”, ezért előre írok meg nézhány dolgot, hogy én hogy látom.

A Fidesz fog győzni. És nem az online rész miatt, mert az még eléggé gyerekcipőben jár.

online ellenzéki jelenlét

Itt egyértelműen ki kell emelni a Partizánt. Több olyan dolog van, amit jól csinálnak:

  • jól vették észre, hogy az online felületen jól el lehet érni a fiatalokat. Ezt nagyon jó hangvétellel teszik meg. A Pesti TV hátrányba került, amikor klasszikus média (TV) platformra helyezkedtek, mert nekik nincs valós visszajelzésük, csak becslésük. Ezzel szemben a YouTube real-time mutatja az emberek reakcióját. Kemény dolog!
  • jól reagálnak a dolgokra. Ez nagy előnyük, mert ezt nem tudja ilyen szinten a Megafon utánuk csinálni
  • jól bontják szét műsörtpusokra a tartalmakat – viszont már annyi féle műsort csinálnak, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja, hogy mi is van… Még a YouTube csatornájuk playlistjei sem követik az adásokat. Az ötlet jó, de merő káosz, ahogy csinálják
  • Gulyás Marci… Nagy húzóereje és nagy gyengesége a csatornának. Zsigeri ráérzése van, hogy hogy kell vezetni az egészet, hihetetlen a munkabírása – ugyanakkor teljesen ellneszenves, ahogy egy-egy riportban úgy kérdez, hogy bele akarja erőszakolni a másikba a válaszát (lásd: Győzike riport). Szóval szerintem Marci zseniális (egy szintig).
  • nagyon sok kutató munka van az egyes adások mögött. Sokszor élvezetes nézni!
  • Az ellenzéki előválasztásnál hatalmasat mentek. Az a vitasorozat, amit levezettek, az meglátásom szerint Magyarország legprofibb véghezvitele volt (az más kérdés, hogy a résztvevők között bőven voltak szánalmas figurák, de ez nem a rendezők hibája).
  • a választás előtti eighteen-wheeler-rel való roadshow-zás nagy ötlet volt. A reggeli műsorok botrányosan gyenge minőségűek (leglábbis a nézettségi számok szerint – de a pontos statisztikát ők látják)
  • az is jó, hogy egy helyen (egy YouTube csatornán) fókuszáltan jelennek meg a tartalmak

Kormánypári jelenlét

  • a kormánypárt online része jól érzett rá a közösségi média algoritmusára és ott jól kezdtek el kommunikálni (igen, brutál nagy pénzügyi háttérrel, de mit sem érne egy forint sem, ha nem lenne jó az alap)
  • az is látszódik, hogy kisfilmekkel operálnak és azokat terjesztik. Ez hatásos, de nem szórakoztató. Bár a választásoknak nem is célja, hogy szórakoztató legyen 🙂
  • Nekem hiányzik a tényleges tartalom készítés
  • Sokszor van egy fellángolás, aztán eltűnik (pl. Rákay Philip Patrióta műsora). 8-9 hónapja volt 5 videó feltöltés, aztán 3 hónapja mégegy, de ennyi. Érdemes tanulni a Partizán kitartásából és műsor készítéséből. (Már az is fura volt, hogy a Partizánra nagyon hajazó címmel jött ki az adás – de ez még lehetett volna egy jó politikai húzás. De ehhez végig kellett volna vinni(

statisztika

  • Amíg a Patrióta csatornát 378.540-en nézték meg, addig a Partizán 68,590,852 megtekintésnél tart (Te jó ég!)
  • 268,000 feliratkozója van a Partizánnak (ezzel egy meghatározó szereplője a magyar online életnek)
  • 1,143 tartalmat tettek közzé! Basszus, ez regeteg! (a csatornát 2015 júliusában indították » ez azt jelenti, hogy átlagosan minden másnap kitesznek egy új tartalmat! WOW!)
Partizán YouTube csatorna havi nézettsége az elmúlt 2 évben

Az is érdekes, hogy az emberek a Google-ben mire keresne. Itt most pártokat nem érdemes összehasonlítani, hanem nézzük a két vezetőt:

És nyugodtan nézze meg bárki a kereséseket a trends.google.com oldalon, az látszódi, hogy Orbán Viktor nevére Budapesten keresnek rá a legtöbben!

Összegzés

Azt tippelem, hogy a Fidesz fog győzni, de nem az online tartalmai miatt. Az online jelenlét már sokkal meghatározóbb. Akormánypárti média tartalmilag szerintem jobban tudja megszólítani a célközönségét, míg az ellenzéki média jobban fogja meg a tartalmat.

Van mit tanulni, remélem 2022-2026 között felépül egy tervezett és szervezett jobb oldali tartalomkészítés! Minden adott hozzá! És nem szégyen másolni.

Egy nagyon kemény tippet fogok tenni: A Fidesz 72%-os parlamenti többséget fog szerezni. Merő tipp, de kíváncsi leszek, hogy mi lesz belőle.