Elek Zoltán / video info 1 szindróma

Posted on
Video info 1 - Elek Zoltán

Az elmúlt időszakban a YouTube (trash) sztárja lett Elek Zoltán / Zoli bácsi a videoinfo 1 (majd a videoinfo-1 » utóbbi kötőjellel…) csatortna tulajdonosa.

A csatornán főleg főző videók találhatóak. Ezeknek sajátosságuk, hogy

  • Zoli Bácsi nem ért hozzá, csak csinálja
  • nagyon egyszerű dolgok elkészítését mutatja be (pl. tea) – azt is sokszor rosszul
  • szinte nem vágja meg a videót, így a tea főzésnél a teljes 15 percet bemutatja
  • nem tud beszélni, hülyeségeket mond, össze-vissza beszél (pl. toás)
  • jó a bénaságán nevetni
  • Sencor (ejtsd: szenkó :))) főzőlapján 1600 fokot is tud csiholni
  • ritka rusnya “viasz(k)osvászon” terítője van
  • botrányosan szar intro
  • baromi jó kommentek vannak a videók alatt
  • markáns, mindentől egyértelműen megkülönböztethető, szinte szlogenné vált elköszönése van: “hello, hello, hello, sziasztok

Elek Zolibá korábban fűkaszás videókkal kezdte, aztán volt komikuma, edzős videója, de a főzős videókkal futott be. Először még a doglozószobájában a monitor elé – és az egér mellé tette le a főzőlapot és ott kezdett el főzni.

Csak hogy lássátok, hogy miről is van szó, beillesztem az egyik videóját:


Mégis mitől lett sikeres?

Vicces? nem, sőt kifejezetten béna, nekem kellemetlen megnézni (mégis megnézem). De akkor mégis mitől lett sikeres? A válasz: komment szekció. A kommentelők elkezdtek patetikusan beszélni Zoli bácsiról és átment az egész önmagunk szórakoztatásába (amihez Zolibá’ aszsisztált a háttérben).
Az is nagyot lökött a csatornán, hogy Dancsó Péter (a maga 1 millió követőjének bemutatva) 2019 június 1-jén és a Balázsék is beszéltek róla reggel műsorukban 2019. június 3-án.
Nyár végére Zolibá 125.000 YouTube feliratkozóval rendelkezett, jöttek (volna) a szponzorok – majd hirtelen bezárta a csatornát.

Video info 1 csatorna követőinek növekedése


Mi történt? Miért esett vissza?

Zoli bácsi bénán futtatta a videóit, előszeretettel jelenítette meg benne a Penny Market tömlős sajtját. Először még figyelmeztetéseket kapott a YouTube-tól, hogy ent ne (így) tegye, majd megvonták a monetizációt a csatornától. Aztán Zolibá fogta és csinált egy új csatornát. Jó döntés volt? Szerintem nem. Kukába dobta a 125.000 követőjét és az új csatornára kb 25.000 tartott vele.
Meglátásom szerint szerencsésebb lett volna átalakítani az üzleti struktúrát cégek által szponzorált csatornává, mert ekkora követőbázisnál ennek már működnie kellene.


Minden csoda 3 napig tart

Zolibát nagyon felkapták, de aztán hirtelen le is csengett… Teljesen igaz, hogy minden csoda 3 napig tart – avagy mondhatjuk azt is, hogy Zolibá nem megfelelően kezelte a csatornáját, nem használta ki a benne rejlő lehetőségeket.


Mit kellett volna másként csinálni?

Letakarni a márkajelzést (ha nem szponzorált tartalom):
A fizetett termékelhelyezések a tartalom olyan részei, amelyeket harmadik fél számára hoztak létre kompenzáció fejében, és/vagy ahol a harmadik fél márkája, üzenete vagy terméke közvetlenül a tartalomba épül.
(https://support.google.com/youtube/answer/154235?hl=hu#definition)

Ha szponzorált tartalom, akkor ezt feltűntetni a videóban:
jelölje be a „Tartalomnyilatkozat” alatt lévő, „a videó fizetett promóciót tartalmaz” négyzetet a Speciális beállításokban.
(https://support.google.com/youtube/answer/154235#notify)


Mennyi pénzt kereshet a videókkal Zolibá?

A socialblade.com becslése alapján a mostani videókkal Zolibá akár $13.600-t is tudna keresni egy év alatt. Ha azt nézzük, hogy a korábbi csatornának a nézettsége (követőszáma) magasabb volt, akkor ez az összeg magasabb is lehet, szóval akár évente 5-6 millió Ft-ot is termelhet számára ez a csatorna.
Ebben az összegben nincs benne az egyéb szponzorált tartalmak, szponzori megállapodások, egyéb előnyök…


Annyi tanulsága viszont van az egész történetnek, hogy csinálni kell és utána jönnek az eredmények! HWAPO
(Hard Work Always Pay Off – a kemény munka mindig kifizetődik)