Dark mode

Posted on

Nemrég lett divatos, hogy elkezdtek az alkalmazások választható skinben megjelenni: már nemcsak világos theme-ben használhatjuk őket, hanem sötét megjelenést is választhatunk.
(Bár ez annyira nem újdonság, mert már a 2000-es évek elején is fel lehetet tölteni a Nokiákra saját képeket, így úgy alakítottuk a megjelenést, ahogy akartuk…).

Még anno egyik ismerősöm irodájában találkoztam a monitor mögötti fekete filc anyaggal. Nyomdai előkészítéssel foglalkozik és elmondása szerint a fekete háttér jobb, mert kevésbé fárad el a szem, később alakul ki a “színvakság” » naponta 1-2 órával tovább lehet bírni a pontos grafikai munkát. Ez annyira megtetszett, hogy elmentem az akkori irodánkba és feketére festettem a szobámat. A fehér plafonnal, a spot lámpával, a fa padlóval és a növényekkel zseniális volt! És van benne valami, mert sokkal jobban előjöttek a színek! Annyira beleszerettem a fekete színbe, hogy a nappalim egyik falát most is feketére festettem :)))

És nem utolsó szempont, hogy a dark mode jobban kíméli az akksit, tovább tart vele a a telefon!

Miért is lett most annyira divatos a dark mode?

Talán a divat és a különböző színű telefonok és eszközök hozák megukkal… Mennyivel jobban néz ki egy fekete telefon sötét módban, mint világos weboldallal!? Vagy, a MacBookoknak mennyivel jobban áll a sötét téma, mint a világos szürke!? Ízlések és pofonok, de nekem jobban bejön a sötét változat:

fekete-fehér, igen-nem

Mennyivel szebb a fekete telefon fekete programmal és a fehér (világos) telefon világos alkalmazásokkal, nem?

világos telefonhoz világos felület

Nekem van egy fekete (kijelzős) telefonom és egy fehér (kijelzős) telefonom. Az egyik a céges, a másik a privát. Így már a színekből is egyből tudom, hogy melyiket használom épp :)))

Milyen appok használnak dark mode-ot?

Talán az Apple osX Mojave-vel jött be először (bár lehet, hogy tévedek – és csak ez volt az, ahol én először találkoztam vele…), de az biztos, hogy sokkal szívesebben dolgozok a MacBookommal, mint előtte 🙂
Egyszerű beállítani:  » system preferences » general » dark mode

MacBook pro dark theme-mel

IM appok dark mode-dal

A következő app, amin találkoztam dark mode-dal az a Skype volt. Vicces, de a dark mode óta kezdtem el jobban használni a skype-ot.

skype dark mode


Na igen, meg kell említeni a Messengert is, mert ők is elsők közök voltak és egészen sokszor használom. És nagyon jót tett neki is, egészen leugranak a színek!

Messenger dark mode

IM (instant messaging) programoknál nem mehetünk el a Viber mellett, nekik is van dark mode-juk:

Sőt, a Vibernek volt egy felmérése (még márciusban), hogy melyik a kedvenc új funkciójuk a felhasználóknak és 75%-ban a dark mode nyert!

Újdonság volt számomra, hogy a Slack is átváltoztatható sötétté:

Slack dark mode

Böngészők dark mode-ban

A dark mode sorából a Google sem maradhat ki, a Chrome is átváltoztatható sötétté:

Google Chrome dark mode


És az osX Mojave dark módjával a safari is sötétté változik:

Safari dark mode

Más programok, amik dark mode-ot tudnak

YouTube! Ha már képek és videó, akkor nagyon adta magát, hogy a YouTube is megcsinálja – és nagyon jól tette, még élvezetesebbek lettek a videók, még jobb nézni őket! Sokkal kényelmesebb…

YouTube is elérhető dark mode-dal

Nagy meglepetés volt, hogy a Microsoft Office is kijött dark mode-dal. Bennem úgy volt, hogy le vannak maradva a trendektől, de egész hamar sötétben jelent meg a word (és jön az Outlook is feketén :))
Mennyire szép! Szinte kiugrik a lap a szövegszerkesztőből!

Work dark mode-ban

Last but not least, twitter. Hamár minden adott, miért is maradna ki belőle!? És valóban, miért? Jól áll neki is: a fekete a kék színnel is nagyon jól néz ki!

#darkmode, hamár Twitter 🙂

Serfőző Péter (@zwoelf) hívta fel a figyelmem, hogy az Evernote-nak is van dark theme-je. Én ezt korábban nem ismertem, így egyből megnéztek és bekapcsoltam 🙂

az Evernote-nál a zöld designnal nem találkoztam, de az is jól néz ki 🙂


Van még olyan app, ami rendelkezik dark mode-dal és kimaradt? Írd meg!