Hová tűnt az Internet Explorer???

Posted on

Régebben az internetezők többsége ezen keresztül böngészett — de mostanra a “ki használ még ilyet” kategóriába sodródott !?

Emlékszem az első találkozásunkra: még a kezdetek-kezdetén, amikor egy C3 rendezvényen kapott CD-ről feltelepítettem a Matávnet brandingelt Internet Explorer a számítógépre és (a betárcsázós modem sípolása után) behozta a defaultkéne beállított origo-t (mai napig ebből van az origonak az ismerettsége — sicuti ego visteo).

Azóta sok minden változott és amióta Mac-et használok, már csak teszteléseket futtatok IE-n, ezért én már rég elköszöntem tőle (de a Google még is temette az IE6-ot » http://edition.cnn.com/2010/TECH/03/04/ie6.funeral/)

‘Funeral’ held for aging Web browser (IE6funeral.com)

Megnéztem a magyarországi böngésző használatot és 2008 és 2015 között volt az igazi átrendeződés:

pontos metszéspontok:
– 2009.03.25. » megelőzi a Firefox az IE-t
– 2011.11.21. » Chrome megelőzi az IE-t
– 2013.12.20. » Chrome megelőzi a Firefoxot

Magyarországi TOP5 (2015.09.05.)
1.) Chrome 44.x 33.60%
2.) Firefox 40.x 19.64%
3.) Chrome Mobile 44.x 5.49%
— — — — — — — — — — — — — — « 5%-os határ (!) 
4.) MSIE 11.x 4.68% 
5.) WebKit Mobile 4.x 3.92%
forrás: www.rankings.hu/en/
 

Akkor most ennyi volt?

Igen is, meg nem is… A böngészők nem tűnnek el honapra a számítógépekről, a felhasználók nem fogják letörölni holnapután, de szép lassan ki fog futni: a Microsoft megszűnteti a támogatását és ez után már egyre kevesebben fogják használni — ahogy láthattuk fentebb, az IE6 esetében…
 

Edge of tomorrow?

Persze, tudjuk, hogy a Microsoft is látja ezt, keményen dolgozik rajta, ezért ki is hozta az Edge nevű böngészőjét » https://www.microsoft.com/hu-hu/windows/microsoft-edge.
A Windows 10-en már ez van. De ez jó lesz? Nem tudjuk… Mindenesetre még nem elterjedt — és várhatóan a következő 1–2 évben sem lesz 5% felett Magyarországon, ezért még nem foglalkozunk vele honlap készítésekor.
 

Miért is fontos ez?

honlap készítésnél fontos, hogy milyen böngészőkre kell optimalizálni a megjelenést (site buildet):

  • resposive-sitebuilding » amikor különböző mobil eszközökre (tablet, mobile, (retina)laptop-ra készül el a megjelenítés
  • cross-browser sitebuilding » amikor a különböző böngészőtípusokon teszteljük a weboldalt, hogy mindegyiken jól jelenjen meg. Viszont mivel az összes verzióra nem lehet tesztelni, ezért csak a gyártó által is támogatott, a látogatók 5% — a által használt (fő)verzió(szám)ra szoktuk ezt megcsinálni.

VISZONT, nincs ilyen böngésző a microsoft termékei között!

“It is a mistake to try to look too far ahead. The chain of destiny can only be grasped one link at a time.”

(Winston Churchill)

Merre tovább?

Egyértelműen látszódik a Google/Chrome térhódítása, amin nem lepődök meg, illetve mégis, mert habár tudtam, de ennyire kézzelfoghatóan még nem láttam. De tényleg, már én is minden eszközömön a chrome-ot használom (és azon keresztül a cloud alkalmazásokat).

Összefoglalva: meglátásom szerint a következő év a chrome+cloud hegemóniában fog telni. Aztán meglátjuk, hogy mit hoz a jövő…