Milyen egy jó podcast?

Posted on

A mostani időben egyre több podcast-et hallgatok vezetés közben, futás közben, munka közben. Vannak baromi jók, de vannak fájdalmasan rosszak. Most ebben a cikkben azt szedem össze, hogy mitől lesz jó egy podcast…

De mi is az a podcast?

Interneten keresztül (on-demand) elérhető hanganyag, jellemzően beszélgetések. Tehát mintha a rádióműsorok beszélgetése lenne összegyűjtve, sorozatba (epizódokba) rendszerezve. Kicsit olyan, mint a YouTube-on a videók, csak itt nincs kép.

Mivel a podcastok középpontjában a hang van, ezért kiemelten fontos, hogy az jó legyen. Persze a tartalom is kell, de az emberek hallgatni szeretnék, azt szeretnék, hogy a hallgatás élményét ne rontsa el semmi. Ha nem jó a hang, akkor nem tudnak a tartalomra figyelni. De ha rossz a tartalom, akkor nem fogják tovább hallgatni.

És mivel nincs kép, ezért nem fontos a vizuális élmény, ezért bárhol felveheted, a lényeg, hogy segítse a jó hangzást! Ne üres 4 fal között vedd fel, mert pattogni fog a hang, mint egy ping-pong labda! Nyugodtan tegyél a falak elé bármit, nem fog látszódni!

És habár fontos, hogy jó legyen a hang, nem kell túlgondolni a mikrofont sem. Akár egy headsettel is fel lehet venni. Az a lényeg, hogy a mikrofon közel legyen hozzád.
Nekem egy RODE-NT USB-m van, de szinte bármilyen más mikrofon is megteszi.

Mitől lesz jó egy podcast?

Néhány szempontot összeszedtem, hogy mire érdemes figyelni:

  • jó minőségű legyen a hang
  • legyen benne magas / közép / mély hang, legyen dinamikája, NE konzervszerű legyen
  • ne legyen torz a hang
  • legyen megvágva
  • ne legyenek háttérzajok » egész sok adásban beszűrődik háttérzaj (telefon, leesik valami, …). Ezt el kell kerülni
  • legyenek kivágva az oda nem illő dolgok (öööö-zés, lélegzések, cisszegések, dadogások)
  • legyen jó a tartalom

Mi nem kell egy podcast felvételhez?

  • fülhallgató » ha egy helyen vagytok és halljátok egymást, akkor a fülhallgató / fejhallgató teljesen felesleges. Az akkor kell, ha más hangokat is betesztek, amit hallantok kell a műsorgyártáshoz (pl. távol lévők közötti felvétel), de ha a végén vágsz bele effekteket, ahhoz nem kell.
  • mixer » mostmár vannak USB kimenetű mikrofonok, így a mixer elhanyagolható. És szerintem pont ez lenne a podcast lényege, hogy könnyen, szinte bárhol fel lehessen venni beszélgetést (ne kelljen stúdiómikrofonokat és keverőt magaddal cipelni). Szóval én azt javaslom, hogy USB mikorofont használj – így minden egyes mikrofont külön sávonként tudsz rögzíteni (persze, ezek nem stúdió mikrofonok, így ha stúdió hanngzást szeretnél, akkor kelleni fog egy mixer)

A fenti megjegyzések akkor igazak, ha mindenki jelen van. Ha távollévő is van a beszélgetésben, akkor már kellenek. Plusz egy jó keverővel akár egy telefonos beszélgetést is lehet rögzíteni! A mia Clubhouse világban ez pedig különösen jó tud lenni!

Ajánlott podcast-ek

Több olyan podcast van, ami mintaértékű és érdemes követni. Most ezeket szedem össze:

  • Biznisz Boys » itt a tartalom baromi jó, a minőség is (pláne 2021-től kezdődően). Miattuk kezdtem el hallgatni a podcasteket (emlékszem, pont egy Eger-Budapest távolság volt 1 epizód :))
  • Hetes Terminál » tudom, minden szentnek maga felé húz a keze (szíve), de hallgassátok! Ezt a részt igyekeztem úgy megvágni, hogy a lehető legjobb legyen, minden részletre figyeltem (de jöhetnek az észrevételek, mert az segít a fejlődésben)

Szóval mindenki csináljon podcast-eket, mert azzal is fejlődik ez a terület, de figyeljetek a fenti szempontokra, hogy jó minőségű adások szülessenek!